Maanläheiseen myyjän työhön on monta tietä

Mitä kuuluu puutarha-, maatalous- ja rautakaupan myyjän työnkuvaan?
Mitä kuuluu puutarha-, maatalous- ja rautakaupan myyjän työnkuvaan?

Puutarha-, maatalous- ja rautakaupan myyjän työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelu, tilausten tekeminen ja vastaanotto, paikkojen järjestäminen, hyllyttäminen, kuorman purku ja kesällä puutarhapuolen hoitaminen.

Myyjän tarvitsemia työvälineitä ovat kassakone ja tietokone, jolla tehdään tilauksia. Myymälätyöskentelyssä tarvitaan kärryä tai pumppukärryä, jolla otetaan tavaroita varastosta ja puretaan myymälän puolelle.

Erilaisia koulutuspolkuja pitkin maatalousmyyjäksi

Kaupan alan osaamisen voi hankkia kouluttautumalla merkonomiksi, puutarhapuolen agronimikoulutuksesta. Maatalousmyyjä tarvitsee maatalousalan koulutuksen. Myymäläpäälliköllä on kaikkien näiden alojen koulutus ja tavallista myyjää enemmän tutkintoja.

Kuopiossa Savon ammatti- ja aikuisopistossa voi opiskella liiketalouden perustutkinnon. Agrologikoulutus järjestetään Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulussa. Kuopiota lähin maatalousalan koulutuslinja on Peltosalmella Iisalmessa.

Myyjän työhön vaaditaan eri osastojen tuotetuntemusta, asiakaspalvelutaitoja, yhteistyökykyä, itsenäisyyttä, omatoimisuutta, joustavuutta siirryttäessä tehtävästä toiseen, tavarankäsittelyä, sekä fyysistä voimaa ja kuntoa. Kielitaito pitää olla myös hyvä.

Uralla eteneminen käy yleismyyjästä aluepäälliköksi

Kauppaura aloitetaan yleismyyjänä. Asemasta voi edetä myymäläpäälliköksi ja edelleen ajan kanssa aluepäälliköksi. Työtehtävissäkin voi edetä vastuullisempiin tehtäviin, kuten isommalle työkentälle, hakeutua osastovastaajaksi tai esimiestehtäviin ja ostoassistentiksi.

Myyjän aloituspalkka on noin 1500 euroa kuukaudessa. Palkan suuruuteen vaikuttavat työtehtävät, koulutus, palvelusvuodet, lisät ja kuntien kalleusluokitus.