Lentäjäksi voi tulla jo 16-vuotiaana

Oletko kiinnostunut ilmailusta, tai suunnitteletko ammattilentäjäksi ryhtymistä? Purjelento on helppo tapa aloittaa ilmailuharrastus.

Purjelento sai alkunsa 1920-luvulla Saksassa.  Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Saksalle annettiin rajoituksia. Yksi rajoitus koski lentokoneiden kehittämistä, kieltäen moottorikoneiden rakentamisen. Purjelentokoneet olivat ainoita lentokoneita, joita Saksa sai kehittää.

Purjelennon suosio kasvoi niin paljon, että lajia suunniteltiin olympialajiksi vuoden 1940 kesäolympialaisiin. Sodan takia tämä ei kuitenkaan onnistunut.

Kuinka purjelentokone toimii?

On eri tapoja saada purjekoneet ilmaan.  Suosituin tapa on hinata kone taivaalle noin 500 metrin korkeuteen hinauskoneen avulla. Saavutettuaan halutun korkeuden purjekone irtoaa hinauksesta ja jatkaa matkaa yksin.

Toinen  tapa on vintturihinaus. Vintturihinauksessa purjelentokone on yhdistetty vaijerilla kiitotien toisessa päässä olevaan vintturiin. Vintturi vetää koneen ylös taivaalle, ja kun kone on savuttanut halutun korkeuden se irtoaa hinauksesta ja jatkaa matkaansa.  

On myös olemassa itsekäynnistyviä purjekoneita. Nämä ovat purjekoneita, joissa on sisäänrakennettu moottori. Moottori taitetaan ulos tarvittaessa ja takaisin sisään, kun sitä ei enää tarvita.

Pysyäkseen ilmassa purjekone käyttää nousevia ilmavirtauksia eli termiikkiä,  jossa kone pyörii ympyrää.  Termiikit ovat voimakkaita konvektiovirtauksia,  joita syntyy kesällä ja keväällä  auringon lämmittäessä.

16-vuotias saa lentää purjelentokonetta

Ennen kuin voi aloittaa purjelentämisen, on käytävä yleensä talvisaikaan järjestettävillä teoriatunneilla ja läpäistävä teoriakoe. Lisäksi vaaditaan lääkärintarkastus.

Tämän jälkeen voi aloittaa lentotunnit. Niitä on 50 tuntia, joista vähintään 30 lennetään opettajan kanssa kaksipaikkaisessa purjekoneessa. Kun on lentänyt vähintään 30 tuntia, voi aloittaa yksinlennon. Yksinlennossa opettaja antaa lentäjälle ohjeita radion kautta. 

Kun on lentänyt 50 tuntia, pitää enää lentää tarkastuslento. Kun läpäisee tarkastuslennon, saa lentolupakirjan. Alle 15-vuotiaana voi lentää lentotunnit, mutta lupakirjan saa vasta 16 vuotta täytettyään. 

Jos kiinnostuit purjelennon aloittamisesta, niin katso tästä linkistä Suomen kaikki lentokerhot, missä ne sijaitsevat ja linkit niiden kotisivuille:
https://www.ilmailuliitto.fi/ilmailuliitto/jasenkerhot/