Keppihevosharrastajat kokoontuvat vuosittain lajin suomenmestaruuskisoissa

Keppihevoset on yleinen ja valtakunnallinen harrastus lasten ja nuorten keskuudessa. Moni joutuu harrastuksensa vuoksi kiusatuksi.
Keppihevoset on yleinen ja valtakunnallinen harrastus lasten ja nuorten keskuudessa. Moni joutuu harrastuksensa vuoksi kiusatuksi.

Keppihevosten harrastaminen on yleistä lasten ja nuorten keskuudessa eri puolilla Suomea. Harrastuksesta on tullut monelle astetta vakavampi ja jopa mahdollisuus pikkutienestiin, sillä osa kepppihevosharrastajista myy tekemiään keppihevosia netin kautta tilaustöinä. Keppihevoskauppaa käydään avoimesti myös vuotuisissa vuotuiset keppihevosten SM-kisoissa.  Tänä vuonna keppihevosten SM-kisat pidettiin Tikkurilassa 29. huhtikuuta.

Keppihevosharrastajilla on oma foorumi sekä vuonna 2016 rekisteröity Keppihevosharrastajat ry. Keppihevosharrastajat hyödyntävät Youtubea, josta löytyy paljon keppihevosaiheisia videoita musiikkivideoista talliesittelyihin. Myös keppihevosblogit alkavat olla yleisiä.

Kaikki alkaa
vanhoista sukista

Keppihevosharrastus alkaa yleensä sukkakepparista eli vanhoista sukista itse tehdystä keppihevosesta tai kaupasta ostetusta keppihevosesta.

kankaista tehdyt keppihevoset ovat yleensä kolmipalaisia suullisia eli koostuvat kahdesta sivukappaleesta ja pitkästä keskikappaleesta. Suosituimmat keppihevoskankaat ovat fleece-, velboat- ja karvakankaat, myös teddykankaat ovat yleisiä. Keppihevosten harja on lähes aina villalangasta tai tekohiuksista tehty. Hännät eivät ole kovin yleisiä keppareilla, sillä ne ovat epäkäytännöllisiä esimerkiksi kilpaillessa. 

Keppihevoskisoissa samanhenkiset lapset ja nuoret kokoontuvat, myyvät ja ostavat uusia hevosia sekä kilpailevat toisiaan vastaan. Kisaluokkia on esimerkiksi esteluokka, kouluratsastusluokka, keskiaikaisratsastus ja näyttelyitä. Yleisin kisaluokka on esteratsastus, toiseksi suosituin on kouluratsastusluokka.

Lajin harrastajat pitävät paljon keppihevosleirejä.

Talli puuliiterissä
tai vaatekomerossa


Useimmat harrastajat omistavat oman tallin ja hevosia. Yleensä talli on ulkorakennukksessa, kuten puuliiterissä. Kerrostalossa asuvan talli on yleensä rakennettu vaatehuoneeseen tai isoon komeroon, jossa on valot. Keppihevosille rakennetaan aitauksia ja laidunmaita ulos, kuten oikeille esikuvilleen.

Keppihevosten väritys lähentelee oikeiden hevosten väritystä. Myös keppihevosten rodut ja hoitovälineet ovat oikeilta esikuviltaan perityt. Yleisiä keppihevosrotuja ovat pieni shetlanninponi, pörröinen islanninhevonen tai -poni, lämminveriset ja puoliveriset, myös arabit appaloosat ja painthevoset.

Harrastuksen ikävä puoli on se, että moni tulee harrastuksensa vuoksi kiusatuksi.