Ammattina ensihoitaja

Haastattelimme ensihoitaja Monica Fantia hänen työstään pelastuslaitoksella ambulanssissa.
Haastattelimme ensihoitaja Monica Fantia hänen työstään pelastuslaitoksella ambulanssissa.

Monica Fant oli aluksi harkinnut suuntautuvansa lastenhoitoon, mutta hänen ystävänsä valitsi ensihoitajan alan ja suostutteli myös Monican valitsemaan saman alan.

"Valitsin ensihoitajan ammatin, koska olen aina halunnut työskennellä ihmisten ja terveydenhuollon parissa", Monica kertoo.

Monica opiskeli lähihoitajaksi ja erikoistui ensihoitoon vuonna 2010-2013. Sen jälkeen hän opiskeli sairaanhoitajaksi 2013-2016. Valmistuttuaan Monica opiskeli ensihoidon täydennyskoulutuksen, josta hän valmistui ensihoitajaksi.  Monica aikoo vielä opiskella Uumajassa erikoissairaanhoitajaksi ja erikoistua anestesiaan, josta hän myös saa maisterintodistuksen.

Ensihoitajan työvuoro kestää koko vuorokauden

Tyypillinen työvuoro alkaa kokoontumisella ja työvuoronvaihdolla. Virve, eli radiopuhelin, luovutetaan seuraavalle vuorolaiselle. Ambulanssit käydään läpi ja katsotaan, että kaikki on kunnossa. Sitten ajetaan keikkoja, odotellaan hälytyksiä ja kello 11 ja 15 välillä on mahdollisuus ruokailuun.

Tämän jälkeen tehdään päivän pakolliset tehtävät, kuten esimerkiksi auton siivoaminen sekä sisä- että ulkopuolelta. Muita pakollisia tehtäviä ovat laskutukset ja Kela- lappujen kirjoittelu. Neljän jälkeen ensihoitajat saavat treenata aseman kuntosalilla, mutta heidän täytyy kumminkin olla hälytysvalmiudessa.

Illalla syödään, ja jos mahdollista, voi katsoa televisiota, puhua muitten kanssa ja pelata korttipelejä. Illalla kannattaa myös levätä mahdollisuuksien mukaan,  koska öisin voi tulla useita hälytysajoja. Hälytyksien välissä on myös turvapuhelintehtäviä.

Ensihoitaja kohtaa vaikeita tilanteita

Joskus Monicalla on ollut sellaisia tapauksia, jotka ovat voineet vaikuttaa häneen enemmän ja jääneet muistiin paremmin kuin muut.

"Nykyään kokemuksen myötä en ota työtä yhtä raskaasti kuin ennen. Ymmärrän, ettei kaikkia voi pelastaa", Monica kertoo.

Haastavinta Monican mielestä ovat sellaiset tapaukset, joille ei ole mitään tehtävissä. Jos potilas esimerkiksi tarvitsee leikkauksen, ainoa mitä Monica voi tehdä on kuljettaa potilas sairaalaan. Eniten hän pelkää saavansa tapauksen, potilas olisi hengenvaarassa oleva pieni lapsi tai vauva.

Monipotilastilanne, esimerkiksi suuronnettomuus, jossa monet ihmiset tarvitsisivat samanaikaisesti apua,  olisi myös haastava. Ikävintä hänen työssään ovat kuolemantapaukset.

Työssä voi myös syntyä vaaratilanteita, kuten puukotuksia, pahoinpitelyjä ja ampumavälikohtauksia. Silloin poliisin läsnäolo on pakollinen. Vaaratilanteissa ensihoitajien täytyy pukea suojaliivit ylleen.

"Kun menee jonkun toisen ihmisen kotiin, pitää myös pitää mielessä kuinka pääsee tarvittaessa nopeasti ulos, eikä esimerkiksi mene nurkkaan ilman pakotietä," Monica kertoo.

Raskas, mutta tärkeä työ

Yhteishenki ja työkaverit ovat Monican mielestä kaikkein parasta. Työvuorot ovat 24 tuntia pitkiä, ja koko sen ajan he ovat työkavereiden kanssa. Tästä syystä muut oppii tuntemaan todella hyvin. Hänestä on myös tärkeää tuntea, että hänen työllään on jotain merkitystä ja hän työstään jotain irti. 

Ensihoitajan eläkeikä on sama kuin muillakin aloilla. Monica ei usko tekevänsä työtä ambulanssissa koko ikäänsä, koska työ on hänestä sekä fyysisesti että psyykkisesti raskasta. Pitkät työvuorot ovat myös raskaita.

"Aion tehdä tätä työtä kumminkin niin kauan kuin vain jaksan. Sen jälkeen haluan siirtyä muihin työtehtäviin terveydenhuollon parissa."